Inloggen
Contact

Vloerisolatie kan 1,7 miljoen ton CO2 besparen


Foto: Ben Koorengevel Unsplash.com

Als er 7,8 miljard euro gestoken wordt in vloerisolatie van 3 miljoen grondgebonden woningen, kan er jaarlijks 1,7 miljoen ton CO2-uitstoot voorkomen worden. Dat concludeert BackHoom op basis van cijfers uit haar Duurzaam Dataplatform.

Wat kunnen we leren van labels? Databedrijf BackHoom heeft op basis van energielabeldata en bronnen als de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) een dataplatform ingericht dat inzicht kan geven in de installatie en isolatie van woningen. In een artikel op de eigen website en op DuurzaamGebouwd deelt BackHoom een analyse van de potentiële duurzame winst van vloerisolatie in grondgebonden woningen. Daar is volgens het databedrijf 1,7 miljoen ton CO2-uitstoot jaarlijks mee te besparen.

223 vierkante kilometer vloeroppervlakte
Hoe komt BackHoom tot deze conclusie? Op basis van onder andere BAG-data is in het Duurzaam Dataplatform het woningtype, het gebruiksoppervlakte, de verdeling in bouwjaren en de verstrekte energielabels van alle Nederlandse woningen bepaald. Door deze bronnen te verrijken met aanvullende data en modellen concludeert het databedrijf dat er nog ruim 3 miljoen grondgebonden woningen (na)geïsoleerd kunnen worden. Daarmee wordt 223 miljoen vierkante meter, oftewel 223 vierkante kilometer vloeroppervlakte geïsoleerd wat dermate op (gas)verwarming bespaart dat er jaarlijks 1,7 miljoen ton CO2-uitstoot voorkomen kan worden.

Meer weten over het Duurzaam Dataplatform en de conclusies die BackHoom trekt over het verduurzamingspotentieel van Nederlandse woningen? Lees verder op de website van Backhoom en DuurzaamGebouwd.