Inloggen
Contact

Nieuwe erkende maatregelen energiebesparing


Foto: Votob.nl

De erkende maatregelen voor energiebesparing zijn vernieuwd en de nieuwe regels treden per 1 april in werking. Er zijn onder andere nieuwe niet eerder onderzochte maatregelen en technieken opgenomen, meldt Kenniscentrum InfoMil.

Bedrijven en organisaties moeten alle maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of korter doorvoeren, verplicht het Activiteitenbesluit en de Wet milieubeheer. Daar bovenop komt de nieuwe informatieplicht die zo’n 125.000 bedrijven en organisaties oplegt dat ze uiterlijk 1 juli dit jaar via het eLoket melden welke energiebesparende maatregelen ze precies nemen. In dit loket zijn de nieuwe erkende maatregelen voor energiebesparing (EML’s) het uitgangspunt.

Actuele terugverdientijden en nieuwe technieken
De bestaande overzichten met EML’s voor 19 bedrijfstakken waren toe aan een actualisatie, meldt het Kenniscentrum InfoMil (onderdeel van Rijkswaterstaat) op haar site. InfoMil heeft de belangrijkste veranderingen in de geactualiseerde lijst op een rijtje gezet:

uniforme opzet van de activiteiten per bedrijfstak
nieuwe codering van de EML's per bedrijfstak
vereenvoudiging van informatie per EML
meer specifiekere activiteiten voor het groeperen  van de EML's
actuele berekeningen van terugverdientijden (met nieuwe energietarieven en investeringskosten) van de EML's
opname van nieuwe (nog niet eerder bekeken) maatregelen en technieken

Aan de slag
Energieadviseurs of -beheerders die met de geactualiseerde maatregelen aan de slag willen, kunnen terecht op de pagina Erkende maatregelen voor energiebesparing van InfoMil. Meer achtergrondinformatie is te vinden in de Staatscourant 2019 (8650).