Inloggen
Contact

Nieuw Europees doel voor 32,5 procent energiebesparing


Foto: Landen in de Europese Unie moeten in de jaren 2021 tot en met 2030 jaarlijks 0,8 procent energie besparen om uiteindelijk uit te komen op 32,5 procent besparing in 2030 (foto sunfireenergysolutions.com)

Om lidstaten te helpen de afspraken uit het Parijsakkoord na te komen, stelt het Europees Parlement een nieuw doel voor energiebesparing. De Europese Unie dient 32,5 procent energie te hebben bespaard in 2030.

Landen in de Europese Unie moeten in de jaren 2021 tot en met 2030 jaarlijks 0,8 procent energie besparen om uiteindelijk uit te komen op 32,5 procent besparing in 2030. Dat heeft het Europees Parlement afgesproken op 20 juni. Het is een vrijblijvende doelstelling die desondanks niet naar beneden bijgesteld kan worden. In 2023 wordt de afspraak geëvalueerd om rekening te houden met kostenbesparingen door economische en technologische ontwikkelingen. Het vrijblijvende besparingsdoel kan op basis van die evaluatie nog omhoog gaan.

Energiearmoede verplicht bestrijden
Naast de vrijblijvende doelstelling zijn de Europese lidstaten ook een besparingsverplichting overeen gekomen. Een deel van de energiebesparingsmaatregelen die landen inzetten moet kwetsbare doelgroepen helpen, waaronder mensen die te maken hebben met energiearmoede. Lidstaten dienen plannen op te stellen waarin ze huishoudens die energiearmoede lijden in kaart brengen. Is dit een groot aantal, dan moeten er afspraken komen hoe energiearmoede bestreden wordt.