Inloggen
Contact

Minister tevreden over systeem energielabels


Foto: Rijksoverheid.nl

Bij ongeveer 90 procent van de woningverkopen wordt een energielabel overhandigd. Minister Ollongren is tevreden over dit percentage en vindt het een indicatie dat registratie van vereenvoudigde labels ‘laagdrempelig en betaalbaar is’. Dat stelt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Kamervragen over labelboetes.

Voor ruim 1,1 miljoen euro zijn er boetes uitgedeeld aan woningeigenaren die geen energielabel aanvroegen bij de verkoop van hun huis. Dat meldde BNR begin september in gesprek met de Inspectie Leefomgeving en Transport. Ondertussen worden in Groningen onjuiste energie-indexen opgesteld om meer huur op te strijken volgens Sikkom. Over deze en andere EPA-zaken hebben Kamerleden van PVV, PvdA en GroenLinks vragen gesteld aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren. In reactie op de vragen acht de minister afschaffing van het verplichte energielabel ‘niet mogelijk en niet wenselijk’  en stemt ze zich tevreden over het vereenvoudigde label.

Voldoet als bewustwordingsinstrument
Het vereenvoudigd energielabel is in 2015 geïntroduceerd om de administratieve lasten en complexiteit van het aanvragen van een label voor burgers te verminderen. Het vereenvoudigde label voor woningen voldoet als bewustwordingsinstrument, stelt Ollongren in reactie op vragen van Smeulders (GroenLinks) en Nijboer (PvdA). Verwijzend naar onderzoek van BK bouw & milieuadvies van vorig jaar concludeert de minister dat bij 91 procent van de onderzochte gevallen een hercontrole hetzelfde label oplevert. Ollongren haalt ook cijfers aan van de Inspectie Leefomgeving en Transport die aangeven dat bij ongeveer 90 procent van de woningverkopen een label wordt overlegd.

Vereenvoudigd energielabel vervallen
Ollongren gaat het verplichte energielabel dus niet afschaffen, maar zegt in haar schriftelijke reactie wel te ‘bezien of (op termijn) het vereenvoudigd energielabel kan vervallen’. Over de vraag wat er gedaan wordt om het vertrouwen van mensen in het energielabelsysteem te vergroten, stelt de minister ook de communicatie over het onderscheid tussen het vereenvoudigd energielabel en de energie-index te verbeteren. Dit alles betrekt ze bij de introductie van de nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800.