Inloggen
Contact

Limburgse ‘groene rente’ maakt zonnepanelen betaalbaar


Foto: 033energie.nl
Zo’n 1000 Limburgse daken zijn voorzien van zonnepanelen zonder eigen investering van bewoners. De gemeente Landgraaf heeft met BNG Bank een financieringsregeling opgezet waarbij bewoners maandelijks minder aflossen dan ze besparen op hun energierekening.

Duurzaamheid moet voor iedereen betaalbaar zijn, niet alleen voor mensen met een grote beurs. Dat vindt wethouder van Landgraaf Freed Janssen, die in gesprek met Stadszaken uit de doeken doet hoe Stadsregio Parkstad Limburg bewoners verleid tot de aanschaf van zonnepanelen. Met BNG Bank heeft de gemeente een financieringsregeling opgezet waarmee huiseigenaren zonnepanelen kunnen aanschaffen zonder voorinvestering. Inmiddels zijn er 1000 daken met deze regeling voorzien van zonnepanelen.

Lening lager dan energiebesparing
Als bewoners niet betalen, wie dan wel? De financieringsregeling werkt als volgt: BNG Bank heeft 3 miljoen euro beschikbaar gesteld waarmee de voorinvesteringen in de panelen worden gedaan. De bank verstrekt een lening aan de gemeente, die weer een leenafspraak maakt met bewoners. Die betalen in 15 jaar de lening af. Bewoners hoeven dus geen voorinvestering te doen, maar teren ook tijdens de aflossing niet op hun vermogen in, volgens Janssen. De maandelijkse aflossing van de lening is volgens de wethouder immers lager dan de energiebesparing die de zonnepanelen moeten opleveren.

Zonne-PV op krediet in Gelderland
De zonneregeling is inmiddels overgenomen in de regionale energietransitievisie van het gebied en wordt uitgerold over de hele regio met inmiddels 3000 deelnemers, meldt Stadszaken. Het zogeheten Zonnepanelenproject Parkstad moet zonnepanelen op 7000 woningen opleveren en ook midden- en kleinbedrijven aantrekken. BNG Bank praat ook met andere gemeentes in Zuidoost Brabant en Gelderland.

Regionale Energiestrategieën
De organisaties denken erover om de constructie verder te trekken dan enkel zonnepanelen naar bijvoorbeeld energiebesparing. Het is bij andere verduurzamingsoplossingen echter lastiger om zekerheden vast te stellen op de investeringen, legt Caspar Boendemaker, specialist business development & duurzaamheid bij BNG Bank aan Stadszaken uit. Mogelijk bieden de Regionale Energiestrategieën die gemeenten moeten opstellen respijt. BNG Bank wil gemeenten helpen om deze strategieën in de praktijk te brengen, aldus Boendemaker.