Inloggen
Contact

Kleine VvE’s hulp nodig bij verduurzaming


Foto: Ben Koorengevel Unsplash.com

Verenigingen van eigenaren met maximaal 5 leden komen niet toe aan verduurzaming, waarschuwt VvE Belang. De brancheorganisatie wil dat de overheid helpt om koepel-VvE’s op te richten die knopen kunnen doorhakken.

Nederland telt een groeiend aantal verenigingen van eigenaren (VvE’s) door nieuwbouw en de populariteit van appartementen. Inmiddels zijn 144.000 woningeigenaren verenigd in een VvE, meldde de stichting VvE Belang onlangs op haar jaarcongres (Volkskrant) en in gesprek met de NOS. Meer dan de helft bestaat uit 5 leden of minder  (34 procent heeft 2 wooneenheden, 29 procent heeft maximaal 5 leden). Volgens de organisatie blijft onderhoud en verduurzaming vooral bij deze kleine VvE’s achterwege doordat er geen besluiten worden genomen.

Koepel-VvE's en langlopende leningen
Wat kan kleine VvE’s vooruit helpen? VvE Belang roept de overheid op om koepel-VvE’s financieel te ondersteunen. Kleine verenigingen kunnen in deze koepels opgaan en zo samen besluitvorming op gang helpen en beheer financieel beter haalbaar maken. D66-Kamerlid Van Eijs pleitte met een motie eerder al voor een onderzoek met VvE Belang naar snellere duurzame besluitvorming. Ook zou het Nationaal Energiebespaarfonds opengesteld moeten worden voor langlopende leningen van kleine verenigingen.

Wilt u VvE’s helpen om energie te besparen? Meld u dan nu hier aan voor de eendaagse opleiding Maatwerkadvies voor VvE’s van FedEC op 13 februari 2019!