Inloggen
Contact

Honkbalclub bespaart 78 procent met zonnepanelen en warmtepomp


Foto: Sunfireenergysolutions.com

Een Amsterdamse honkbalclub heeft in twee jaar 78 procent bespaard op haar energiekosten en de CO2-uitstoot 71 procent terug kunnen dringen. Op het dak van de sporthal liggen nu 340 zonnepanelen en 52 heatpipevacuümcollectoren en het pand is voorzien van 5 warmwatertanks en een een water-waterwarmtepomp.

Per 1 juli 2019 moeten bedrijven en instellingen die vanaf 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) gebruiken niet alleen verplicht energie besparen, maar onder de informatieplicht ook laten zien hoe ze dit doen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wil  met praktijkvoorbeelden laten zien hoe kleine en grote organisaties duurzame slagen kunnen maken, zoals honk- en softbalvereniging Amsterdam Pirates. De club gebruikt nu minstens 60 procent minder elektriciteit en praktisch geen gas meer.

Lening van gemeente Amsterdam
Zoals bijna alle Nederlandse amateursverenigingen heeft Amsterdam Pirates niet een paar ton op de bank staan om energiebesparende maatregelen te nemen, vertelt voorzitter Koen Gijsbers aan RVO. Daarom heeft de club onder andere aangeklopt bij de gemeente Amsterdam die via het Duurzaamheidsfonds een lening van 200.000 euro beschikbaar stelde, die de club in 14 jaar tijd terug kan betalen uit de behaalde energiebesparing. Met een totaalinvestering van 240.000 euro gaat Amsterdam Pirates jaarlijks 10.000 euro aan gas- en 9500 euro aan stroomkosten besparen.

Zonnepanelen, warmtecollectoren en water-waterwarmtepomp
Wat is er aan de sporthal van de honk- en softbalvereniging precies veranderd? Op het dak zijn 340 zonnepanelen verschenen en 52 heatpipevacuümcollectoren van elk 15 buizen. De opgevangen restwarmte wordt gebufferd in 5 warmwatertanks van elk 5000 liter om de sporthal en de kantine te verwarmen. Ook is een water-waterwarmtepomp geïnstalleerd. Om echt definitief van het gas af te gaan zou alleen nog op inductie gekookt moeten worden, vertelt voorzitter Gijsbers. De club wil op termijn ook overstappen op LED-verlichting.