Inloggen
Contact

Helft kantoren nog niet op verplicht label C


Foto: Lycs Lycs op Unsplash

Van de Nederlandse kantoren had in september 2018 minder dan de helft een label slechter dan C. Dat laat onderzoek van het Kadaster in opdracht van Vastgoedmarkt zien.

Het is niet de eerste keer dat het vastgesteld wordt: de kantoorvoorraad lijkt nog lang niet klaar voor het verplichte label C in 2023. Een eerder onderzoek liet zien dat slechts 3 op de 5 kantoren  nu voldoet aan deze verplichting. En een nieuwe berekening van het Kadaster in opdracht de website Vastgoedmarkt bevestigt deze tendens. In september 2018 had 44 procent van de Nederlandse kantoorgebouwen een label slechter dan C, meldde Vastgoedmarkt.

Zuid-Hollandse kwestie
Vastgoedmarkt meldt dat vooral in Zuid-Holland kantoren te vinden zijn waar nog veel te doen is voor 1 januari 2023. In deze provincie is 7,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte met energielabel D, E, F of G. Vastgoedmarkt stelt daarbij wel dat de uitdaging in Zuid-Holland zo groot is omdat dit de provincie is met de meeste vierkante meters aan kantoorruimte. De provincie Zuid-Holland telt samen met Noord-Holland en Noord-Brabant 18,8 miljoen vierkante kantoormeters dat label D, E, F of G draagt en dat is meer dan de helft van de ruimte die niet aan de label-C-verplichting voldoet.

Zuinige én gezonde kantoren
Het verplichte label C voor kantoren krijgt veel aandacht, maar werkruimtes moeten niet alleen energiezuinig zijn. Daarom hebben RVO, Vereniging Luchttechnische Apparaten (VLA), Platform Duurzame Huisvesting en de Nederlandse technische vereniging voor installaties in gebouwen (TVVL) het rapport Plan van Eisen voor Gezonde Kantoren samengesteld. Gawalo deed verslag van de uitreiking van dit rapport aan Diederik Samsom, onderhandelaar voor het Klimaatakkoord aan de sectorttafel Gebouwde Omgeving.