Inloggen
Contact

Gebouwde omgeving 11,8 PJ bespaard in 2017


Foto: Nick Vernij Unsplash.com
foto: Ilnur Kalimullin Unsplash.com

De gebouwde omgeving (huishoudens en utiliteitsbouw) heeft 11,8 petajoule in 2017 bespaard. Het aantal energielabels groeide met 50 procent flink in de utiliteitsbouw terwijl er minder energie werd bespaard dan in 2016, laat de Monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving zien.

Van de 7,7 miljoen woningen beschikt 3,5 miljoen over een definitief energielabel. Op basis van deze cijfers is het gemiddelde Nederlandse woninglabel C. Huishoudens namen in 2017 minder energiebesparende maatregelen dan in 2016. In 2017 hadden 3,5 miljoen woningen een definitief geregistreerd energielabel, oftewel ruim 45 procent van de woningvoorraad. Naar schatting heeft zo’n 60 procent een C-label of beter. Ruim 3 miljoen woningen draagt een slechter label.

Besparingspotentieel woningen en utiliteit
De labeldata zijn samengevat in de Monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving 2017 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en ECN part of TNO. Op basis van de verstrekking van energielabels concluderen de rijksdienst en het onderzoeksinstituut dat het maatregelpotentieel in de woning- en utiliteitsbouw nog groot is. Huishoudens kunnen vooral bezuinigen met isolatie- en verwarmingsinstallatiemaatregelen. De utiliteitsbouw kan vooral winst boeken met onderhoud en inregeling van installaties, vloer- en gevelisolatie, zuinige TL- en led-verlichting en meer zonnepanelen op het dak.

Meer weten over energiebesparing in huishoudens en utiliteit? Lees hier dan de Monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving 2017. En wilt u uw kennis en kunde over EPA-W en EPA-U ontwikkelen? Meld u dan aan voor een van de aankomende opleidingen:

FedEC-opleiding EPA-W 18 maart 2019