Inloggen
Contact

Europese druk op Nederlandse zon- en windenergie


Foto: American Public Power Association Unsplash.com
Nederland doet te weinig om de opwekking van hernieuwbare energie te stimuleren, zegt eurocommissaris Miguel Cañete in gesprek met NRC. Om het Europees afgesproken doel van 14 procent alsnog te halen, moet Nederland waarschijnlijk duurzame energie in het buitenland gaan inkopen of opwekken.

Het beste of toch het ‘vieste’ jongetje van de klas? Nederland mikt in Europa hoog met haar duurzame ambities (49 procent emissiereductie in 2030 tegenover de Europees afgesproken 40 procent) maar loopt qua opwekking van hernieuwbare energie in de achterhoede. Volgend jaar zou 20 procent van de energie in Europa op duurzame wijze moeten worden opgewekt en in Nederland zou dit aandeel op 14 procent moeten liggen. In 2017 betrof dit echter 6,6 procent en het Planbureau voor de Leefomgeving verwacht dat we volgend jar de 12 procent halen.

Al onze wettelijke instrumenten
Eurocommissaris Miguel Cañete zegt in gesprek met NRC erg bezorgd te zijn over de voortgang van hernieuwbare energie-opwekking in Nederland en stelt dat maatregelen nodig zijn. Daar heeft de eurocommissaris onlangs over gesproken met minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes. Mei vorig jaar is Nederland al gevraagd om aanvullende maatregelen te nemen en daar is in augustus over gezegd dat aan deze maatregelen wordt gewerkt, vertelt Cañete aan NRC. Zonder specifiek te worden zegt de eurocommissaris dat ‘met al onze wettelijke instrumenten’ gezorgd zal worden dat Europese lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen voor de bindende doelen’.

Meer weten van de Nederlandse duurzame energie-opwekking en wat eurocommissaris Cañete van bijvoorbeeld de veelbesproken CO2-taks vindt? Lees hier het interview met NRC.