Inloggen
Contact

Energiebesparing standaardiseren kan kosten bijna halveren


Foto: Neprom.nl

Om vanaf 2021 elk jaar meer dan 50.000 bestaande woningen te verduurzamen en vanaf 2030 op te schalen naar 200.000 verbouwingen moet energiebesparing standaardiseren. Dat kan volgens het Klimaatakkoord de kosten met 40 procent terugbrengen.

In 2021 is het de bedoeling dat meer dan 50.000 woningen binnen een jaar voorbereid worden op een vrijwel aardgasloos 2050. Dat tempo gaat verder omhoog naar 200.000 woningen per jaar vóór 2030. Is dat haalbaar? Wel als energiebesparende renovaties gestandaardiseerd worden, betogen de partijen achter het Klimaatakkoord. Marktpartijen willen met (woon)consumentenorganisaties voor de meest voorkomende woningen en gebouwen gestandaardiseerde of industriële pakketten voor isolatie en duurzame oplossingen ontwikkelen.

Startmotor en proeftuinen
Door ‘arrangementen’ voor energiebesparing te ontwikkelen en deze op te schalen verwachten de partijen achter het Klimaatakkoord dat systeemkosten 20 tot mogelijk 40 procent kunnen dalen richting 2030. In de voorlopige afspraken staat te lezen dat deze besparingspakketten verbonden moeten worden aan de ‘startmotor, proeftuinen en wijkgerichte aanpak’. Met de startmotor wordt de grote woningvoorraad van corporaties bedoeld en de proeftuinen zijn 27 geselecteerde wijken waar gemeenten met 120 miljoen euro woningen ‘haalbaar en betaalbaar’ proberen te verduurzamen. De wijkgerichte aanpak moet de uitdaging van lokaal zeer diverse warmtebronnen aangaan en uiteindelijk huiseigenaren overhalen om waar nodig te verbouwen of te investeren.

Meer weten over standaardisering van energiebesparing? Lees dan hier het concept van het Klimaatakkoord. En wilt u uw kennis en kunde over EPA-W en EPA-U ontwikkelen? Meld u dan aan voor een van de aankomende opleidingen:

FedEC-opleiding EPA-W 18 maart 2019