Inloggen
Contact

Bedrijven staken vorig jaar 1,5 miljard euro in energiebesparing


Foto:In de industrie lagen de investeringsbedragen per EIA-melding gemiddeld hoger dan in de gebouwde omgeving (foto CBS.nl).

Nederlandse bedrijven investeerden in 2017 samen voor ruim 1,5 miljard euro aan investeringen in energiebesparende maatregelen, blijkt uit het jaarverslag van de Energieinvesteringsaftrek (EIA). Opvallend is dat van de 166 miljoen euro die beschikbaar was, 31 miljoen euro ongebruikt bleef.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland publiceerde onlangs de het jaarverslag Energieinvesteringsaftrek over 2017. Het verslag laat onder andere zien hoeveel EIA-aanvragen er in 2017 zijn gedaan en welke sectoren gebruik maakten van de aftrek. Met deze en andere regelingen stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat fiscaal investeringen van bedrijven in innovatieve, duurzame en energiebesparende technieken en maatregelen.

Gasgebruik 350.000 huishoudens
De energiebesparende maatregelen waar bedrijven vorig jaar 1,5 miljard euro in staken leverden de organisaties volgens het jaarverslag naar verwachting 135 miljoen euro aan voordeel op. De gerealiseerde energiebesparing is vergelijkbaar met het jaarlijkse gasgebruik van 350.000 huishoudens. Zowel het aantal bedrijven dat gebruik maakte van de EIA als het totale bedrag waar ze fiscale aftrek over kregen nam in 2017 toe. In de industrie lagen de investeringsbedragen per EIA-melding gemiddeld hoger dan in de gebouwde omgeving.

Ongebruikte miljoenen en meest gebruikte technieken
Ondanks de stijging van het aantal EIA-meldingen ‘en het gemiddelde investeringsbedrag maakten bedrijven niet gebruik van de complete Energieinvesteringsaftrek. Het beschikbare budget was 166 miljoen euro en er bleef 31 miljoen euro ongebruikt. De meest aangevraagde technieken voor de fiscale aftrek zijn, net als in 2016, LED-verlichtingssystemen, (luchtgerelateerde) warmtepompen, zonnepanelen en isolatie voor bestaande bouw (constructies).

Meer weten over de Energieinvesteringsaftrek en waar gebruiken het fiscale voordeel voor gebruiken? Lees hier het EIA Jaarverslag 2017 en hier aansprekende voorbeelden van investeringen die bedrijven deden met EIA.