Inloggen
Contact

Banken lopen voor op verplicht labelminimum kantoren

ING en ABN Amro willen af van kantoorvastgoed met een laag energielabel. De banken lijken nieuwe wetgeving voor te willen zijn die kantoorpanden vanaf 2023 verplicht minstens een C-label te hebben.

Banken lopen voor op verplicht labelminimum kantoren

ING maakte midden december bekend om na 2017 enkel kantoorpanden te financieren die voldoen aan de voorwaarden groen label. Dergelijk vastgoed moet een energielabel A, B of C hebben. Aangezien de bank in 2023 enkel ‘ groene panden’  in haar vastgoedportefeuille wil, komen ‘ bruine’ kantoorpanden al over een jaar niet meer in aanmerking voor financiering, tenzij eigenaren daar een verduurzamingsplan voor overleggen, aldus de bank. Dit is in een brief aan de vastgoedklanten van ING gecommuniceerd.

Gratis verduurzamingshulp
De bank verwijst hierin ook naar de gratis hulp die de bank al enige tijd aanbiedt om de panden te verduurzamen. Zo is er een 5-Stappenplan geïntroduceerd waarbij klanten de ING REF Duurzaam App kunnen gebruiken om te zien wat het investeringsbedrag en de terugverdientijd is om panden te verduurzamen.

Verplicht groenere kantoren
ABN Amro wil in de komende jaren ook enkel duurzaam kantoorvastgoed financieren, schreef het FD eerder. De bank wil immers niet met ´slecht vastgoed achterblijven´, aldus directeur duurzaam bankieren Richard Kooloos tegen de krant. De plannen van ING en ABN Amro komen kort na een Kamerbrief van minister Blok over nieuwe wetgeving die kantoorgebouwen verplicht te verduurzamen. Vanaf 2023 is er in Nederland geen kantoor meer met een label slechter dan C, aldus Blok. Kantoren met labels D tot en met G mogen dan niet meer gebruikt worden.

Meer over de verduurzaming van utiliteitsgebouwen en energielabels in deze en volgende nieuwsbrieven, waar u zich hier voor kan aanmelden.